Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jó tanácsok a kutya nevelésre :))

                                                       

A KISKUTYA NEVELÉSE

Ha valaki úgy dönt, hogy egy kutyát fogad maga mellé társul, a kölyök nevelése is az ő felelősége ugyanúgy, ahogy az oltások beadatása vagy a megfelelő mennyiségű napi mozgás biztosítása. Ez garantálja az állatnak a gazdájával és annak családjával való harmonikus együttélését, akárcsak a társadalomba való beilleszkedését. Ellentétben az általános nézettel, a kölyök nevelését minél fiatalabb korban kell elkezdeni, hiszen ő ekkor a legtanulékonyabb.

Általános tanácsok:

1. JÁTÉK
A kölykök imádnak játszani. Ragadja meg ezt a lehetőséget, így rövid, szívesen elvégzett feladatokkal, kényszer nélkül taníthatja kiskutyáját.


2. LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE
A kutya felnevelés lépésről lépésre történik. Amikor még nagyon kicsik, a kölykök csak rövid ideig képesek koncentrálni: ha naponta 3-5 percnél tovább gyakorol kutyájával, könnyen kimerítheti. A gyakorlási időt fokozatosan növelje, így a kölyök 6 hónapos korára már akár 30 percig is gyakorolhat. Azonban annak érdekében, hogy elősegítse a kölyök szocializációját, javaslom, hogy tegye lehetővé, hogy minél több tapasztalatot szerezzen már egész fiatalon: autózás, találkozás gyerekekkel, felnőttekkel, más állatokkal is.


3. DICSÉRET- BÜNTETÉS
A nevelés sikere a dicséreten és a büntetésen alapszik. A játék mellett – ami lehetővé teszi, hogy a közösen eltöltött örömteli pillanatok alatt nevelje kutyáját- a kölyök neveléséhez feltétlenül szükség van bizalomra, türelemre és némi szigorra is. Mivel a kutyának rendkívüli érzéke van az őszinteséghez, mindent meg fog tenni azért, hogy elnyerje az Ön bizalmát és szeretetét, valamint hogy megfeleljen Önnek.


4. JUTALOM
A jutalom fokozza a motivációt és megkönnyíti a nevelési folyamatot. Ahhoz, hogy hatékony legyen a nevelés, a jutalom okozzon örömet a kutyának, például a gazdi simogassa meg a kölyök fejét, és meleg hangon dicsérje őt. Jutalomfalatot csak rendkívüli esetben adjunk, különben már egész fiatalon túlsúlyossá válhat a kutya. Másrészről viszont minden csínytevésért vagy nemkívánatos viselkedésért azonnal meg kell büntetni a kölyköt; azonban nem felejtse, a büntetésnek csak akkor van értelme, ha a kölyköt tetten érte. A legtöbb kölyök esetében elég a magabiztos, mélyebb hangú dorgálás.


5. VEZÉNYSZAVAK
Az Ön által használt vezényszavaknak kutyája számára érthetőnek kell lenniük, vagyis legyenek egyszerűek, rövidek, és gyakran ismételje azokat. Ne feledje, kutyája számára sokkal fontosabb a hangsúly, amellyel kiejti a szavakat, semmint azok tartalma. Ezért mindig eltérő hangsúllyal ejtse ki a szavakat annak megfelelően, hogy az vezényszó, dicséret, vagy szidás. A mozdulatok szintén nagy segítségére lehetnek.


1. LECKE
-Tanítsa meg neki a nevét!-
Felesleges kiabálni, mivel a kutyának rendkívül jó a hallása: ejtse ki a kutya nevét lassan, és tagoltan, hogy felhívja magára a figyelmét, és minden vezényszó előtt mondja ki a kutya nevét. Az első dolog amit meg kell tanulnia egy kölyöknek az a neve. Minél rövidebb ez a név, a kölyök annál könnyebben jegyzi meg. Már az első naptól szólítsa a nevén. A behíváshoz mindig kötődjön valami kellemes dolog, ha odajön, dicsérje meg, szóban és simogatással. Ha késve jön oda, ne szidja meg.


2. LECKE
-Nem, nem szabad!-
Használja a vezényszavakat következetesen: amit egyik nap tilos, az másnap is legyen az; és ezt tartsa is be mind Ön, mind a családtagok. A nem kötődjön minden tiltott dologhoz, bármi legyen is az. Határozottan, röviden és egyértelműen szóljon rá a kölyökre, amikor tetten éri.


3. LECKE
-Szobatisztaság-
Ha a kölyköt „baleset” éri otthon az Ön távollétében, ne szidja meg. A szidás csak akkor hatásos, ha tetten érte a kölyköt! Vigye ki gyakran a kölyköt ha lehet napközben akár kétóránként is, etetés, ébredés, játék után viszont mindig. Ha sikerrel jár kint, dicsérje szavakkal és simogatással. Ha otthon a lakásban elkezd körözni, szintén ki kell vinni. Ha tetten éri bent, szidja meg, és vigye ki hogy ott folytathassa dolgát, és ha végzett kint, dicsérje meg.


4. LECKE
-Ül, fekszik, marad!-
Nagyon fontos, hogy ezeket a vezényszavakat a megfelelő sorrendben tanítsa meg a kölyöknek és csak akkor kezdjenek neki egy új vezényszó tanulásához, ha az előző már biztosan megy. Ezeket a vezényszavakat a pórázon vezetett kölyökkel kell elvégeztetni.


1-Ül! : 
Miközben kiadja az „Ül!” parancsot, csípőjénél nyomja le a kölyköt; ezalatt a másik kezével tartsa magasan a fejét. Amint leült a kölyök, dicsérje meg, közben mondogassa a kutya nevét és simogassa.


2-Fekszik! :
Először ültesse le a kölyköt, majd guggoljon le mellé. Fogja meg a mellső lábait, és azokat finoman húzza előre, vagy martájékon nyomja le a földre. Ezzel egyidőben adja ki a „Feküdj!” parancsot. Ha sikeresen lefeküdt, dicsérje meg!


3-Marad! :
Ültesse le a kutyát, és az „Ül!” parancsot egészítse ki a „Marad!” paranccsal. Távolodjon el pár centire a kölyöktől, és ha feláll, szóljon rá a „Nem!” vezényszóval, ültesse vissza ismételje az „Ül!” –„Marad!” parancsot. Ha sikerül, dicsérje meg. Ahogy kezdi megérteni a feladatot, fokozatosan távolodjon tőle.

5. LECKE
-Sétálás pórázon-

Soha ne üsse meg kutyáját a pórázzal: a póráz jelentse azt, hogy sétálni megyünk, vagyis valami örömteli dologhoz kötődjön, ne pedig büntetésez. Akárcsak a szobatisztaságot, a pórázon sétálást is annál hamarabb megtanulja a kölyök, minél korábban kezdik el gyakorolni. Hagyja, hogy a kutya megszokja a nyakörvét, majd gyakorolja a pórázon sétálást először a lakásban, naponta többször, rövid ideig. Most a kutyának meg kell tanulnia, hogy házon kívül sétáljon pórázon. Először ültesse le a kölyköt, majd adja ki a „Gyere!” vezényszót és induljon el. Hagyja a pórázt lazán, először úgyis össze vissza fog bóklászni. Ha Ön megáll, ültesse le és dicsérje meg. Ha a sétálás már zökkenőmentesen megy laza pórázzal, fokozatosan rá lehet venni, hogy láb mellett kövesse rövidített pórázhosszal. Ha húzna a kölyök, egy enyhe rántás a pórázon és a „Nem!” paranccsal le lehet szoktatni.


6. LECKE

-A kutya behívása-
Ha a kölyök nem jön oda a „Gyere!” parancsra, távolodjon el tőle az ellenkező irányba, vagy bújjon el: a kölyök megijed, hogy egyedül hagyják, és nagyon gyorsan oda fog szaladni! A „Gyere!” a parancson kívül azt is jelenti, hogy magához hívja egy dicséretre, egy simogatásra; a behívásnak pozitív cselekedethez kell kapcsolódnia, de némi szigorúságot is igényel. A behívást először kapcsolja az etetéshez: egy családtagja fogja meg a kutyát, hívja oda a kölyköt a nevén szólítva, a „Gyere!” paranccsal. Szép fokozatosan a kapott simogatások és dicséretek, no meg a pozitív élmények hatására a kölyök a „Gyere!” parancsot össze fogja kötni azzal, hogy azonnal Önhöz kell szaladnia. A behívást először lakásban, aztán olyan helyen gyakorolja ahol semmi zavaró vagy veszélyes tényező nincs.


7. LECKE
-Egyedül otthon-
Amennyiben lehetséges, 4-5 hónapos kora előtt ne hagyja egyedül a kutyát, mert azzal komoly félelmet válthat ki a kölyökből. Az egyedüllét olyan helyzet, amivel a kölyök időnként szembesülni fog. Ahhoz, hogy egyedül hagyja, használja ki az olyan alkalmat, amikor a kölyök elfáradt. Eleinte csak rövid időre pár percre hagyja magára a kiskutyát. Ha a kölyök sírni kezd, menjen vissza hozzá szidja meg , majd menjen ki újból. Amikor visszamegy hozzá, dicsérje meg ha csendben várta. Fokozatosan hosszabbítsa meg távollétének időtartamát.


8. LECKE
-Etetés-
A jutalomfalatok és az ételmaradékok felborítják a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt, amit Ön a teljes értékű táp etetésével biztosít. Emellett ha ezek plusz táplálékként kerülnek etetésre, a kutya könnyen elhízhat, illetve koldulni kezd az Ön étkezésekor. Az etetésnek legyen meghatározott időpontja, ugyanabban az edényben, és helyen. Mindig először maga étkezzen ezzel adja értésére a kutyának, hogy Ön a falkavezér és tudni fogja hol a helye a rangsorban.


Utószó
Mivel nincs két egyforma kutya, amennyiben nehézségei akadnak a kölyök nevelése közben, forduljon szakemberhez! 

 

MOZGÁS

 

A lakásban tartott kutyát naponta legalább 2x vigyük le sétálni. Ebből az egyik lehet csak egészségügyi séta, de legalább az egyik alkalommal legyen futkározás, játék (a többiekkel).

Kerti kutyát nem muszáj elvinni sétálni, különösen, ha hatalmas a kert, de nem árt! A kutyának jót tesz (ahogyan az embernek is), ha megismeri a környezetét, ha a környéken élő kutyákat nem csak az ugatásuk alapján ismeri, ezenkívül nekünk is jó, ha minden nap rendszeresen mozgunk! A szabadban, utcán, más kutyák között másmilyen hatások, ingerek, szagok érik, mint otthon, a jól megszokott környezetben. Jót fog neki tenni, ha másokkal is barátkozik, játszik, nemcsak a családdal!

A KUTYÁT NEM TARTJUK LÁNCON VAGY EGÉSZ NAP EGY KIS KENNELBEN! Ha ki tud szökni, a kerítés megjavítása, megfelelő kerítés készítése legyen az első, ne a kutya örökbefogadása!

A nyakörvnél sokkal egészségesebb a hám, nagytestű kutyák esetében is, mert így nem a gége szorul, hanem a has-hátat húzzuk vissza, valamint nem tud kibújni belőle. Azért legyen rajta egy nyakörv is, amire a biléta kerül.

Új kutyát sose engedjünk szabadon! Várjuk ki türelemmel, amíg kialakul benne a ragaszkodás és a kötődés. Ez kutyától függ, általában 2-3 hónap, amíg biztonsággal el lehet engedni. Mindig nagy, belátható, nyílt terepen kezdjük el gyakorolni, mennyire hallgat ránk, milyen helyzetekben nem jön vissza. És fokozatosan, először csak pár percre, aztán egy nagy játék idejére, majd hazafelé egy darabon, a kapu közelében, stb. Úttest mellett a járdán legyen rajta póráz, annyit nem ér meg a büszkeség, hogy lerohanjon az útra! Még a legjobban nevelt kutya is elfelejtkezhet róla, ha erős szagot fog! Ha visszajön a kutyánk, mindig jutalmazzuk meg dicsérettel, jutalomfalattal. A környék kutyáit ne szabadítsuk rá egyből, mert megijedhet, támadólag léphet fel. Előbb csak távolból, majd prózáról, aztán pár alkalom után lehet barátkozni, játszani. Tanuljuk meg, kikkel jön ki, kikkel nem, kik azok és általában milyen tipusú kutyák azok, akikkel barátkozik, és akiktől fél vagy támad.


RÖVIDEN A NEVELÉSRŐL

 

Bár minden házban, kertben mások a szokások, néhány alapelvet érdemes megemlíteni.

A kutyának legyen helye, mert különben nem tudjuk azt mondani, hogy „menj a helyedre".

A kutya életében a szereteten és a törődésen túl talán a legfontosabb a rendszeresség, az állandóság érzése. Tartsuk meg a séták és etetés(ek) időpontját!

Ha valamit nem szabad, (pl. az ágyra felmenni, gazdiktól vacsora közben kunyerálni), akkor azt tényleg nem szabad! Ha egyszer felmehet a kanapéra, vagy kap a gazdi tányérjából, legközelebb és akarni fogja, vagy természetesnek veszi. Ő nem érti, hogy most azért volt felengedve, „mertolyannagyonédescukipofa volt". Ha kerti kutya, akkor senkinél nem szabad bemenni! Nem szép, ha anya beengedi, apa meg nem!

Ha csúnyát csinál (belemegy a virágágyásba, bekakil a lakásba, megtépi a kanapét), tettenérés közben szidjuk meg, röviden, tömören! (Fúj, mit csináltál, nem szabad) A kutyák elsősorban a hangsúlyokat értik, nem a szavakat, pláne nem a hegyi beszédeket! Ha érezzük, hogy valami nincsen rendben, bemegyünk, a kutya csendben fekszik a helyén, és gyermekünk kedvenc játékmacija cafatokban hever a szoba különböző pontjain, akkor nincsen értelme már megszidni, mert hiába mutatunk rá a darabokra, ő azt már nem érti, hogy azért jár a szidás! Adott esetben (pl. lelép a járdáról) rálegyinthetünk az orrára, fejtetőre, de sose üssük meg erőből, vagy rúgjuk meg! A kutyának az orra a legérzékenyebb pontja a hasán, nemi szervén és a farkán kívül, így egy legyintést is egyből érteni fog!

Ha szépet, jót csinál (messziről visszajön séta közben, odaadja a botot, vacsoránk közben egy szóra elmegy a helyére), mindig dicsérjük, simogassuk meg, jutalmazzuk meg egy falat virslivel, jutalomfalattal. Így tudni fogja, hogy legközelebb is érdemes még a legizgalmasabb szagnyomról is visszatérni a gazdihoz.

 

OLTÁSOK


Kölyök


4 hetes

Immunglobulin oltás - nem feltétlenül szükséges

6 hetes

Parvovírus elleni oltás + féreghajtás

(Veszélyeztetett területen Kennelköhögés elleni oltás)

10 nap múlva

Féreghajtás ismétlése

8 hetes

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

10 hetes

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

12 hetes

Szopornyica és koronavírus elleni oltás

3 hónapot betöltött

Kötelező veszettség elleni oltás és féreghajtás

6 hónapos

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

2 hét múlva

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

9 hónapos

Veszettség elleni oltás + féreghajtás

12 hónapos

Parvovírus és koronavírus elleni oltás

2 hét múlva

Szopornyica és májgyulladás elleni oltás

Félévente ismételni

Féreghajtás

Évente ismételni

Parvovírus és koronavírus elleni oltás


Szopornyica és májgyulladás elleni oltás


Veszettség elleni oltás


(Veszélyeztetett területen: kennelköhögés elleni oltás)

Kullancsfertőzés elleni oltások

 

Lyme kór ellen

Kullancs-fertőzéses* időszak kezdetekor


1 hónap múlva ismét


Ezt követően évente emlékeztető oltás

Babesia ellen(Imizol)

Kullancs-fertőzéses* időszakban 4-6 hetente ismételni

Mindkettő ellen

6 hetente cserélt, megfelelő nyakörv vagy szőrre felhordható kullancs riasztó vegyszer alkalmazása

 

 

 

 

Felnőtt kutyának évente két kötelező védőoltást kell beadatni: a kombináltat és a veszettség ellenit.

A különböző oltások szükségességéről, gyakoriságáról, a betegségekről és tüneteikről kérdezze meg állatorvosát! Pl. azokon a területeken, ahol nincsen kullancs, ott nem szükséges babézia, Lyme-kór ellen oltatni!

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 59549
30 nap: 137
24 óra: 3