Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya ápolása :))

Kutya ápolás (szőr, bőr, fog, fül, szem, köröm)   

A szükséges ápolás   

 

A bunda

 

A kutya jó közérzete és egészséges tartása érdekében szükséges a bundája rendszeres ápolása. A rövid­szőrűek ápolása könnyebb, mint a hosszúszőrű fajtáké.

A rövidszőrűek keféléséhez köze­pes erősségű sörtekefe szükséges. Ez­zel először közvetlenül a szőr növe­kedésével ellenkező irányban, hátul­ról előrefelé kefélünk. Ezután speci­ális gumikefével, vagy a kutya- vagy állatkereskedésben kapható ugyani­lyen kesztyűvel a szőrzet lefutásának az irányában folytatjuk. Ez közvetle­nül hat a bőr, bővérűségére és levá­lasztja a bőrön szilárdan ülő szennye­ződéseket is. A végén gyapjú vagy frottír-törülközővel történő utándörzsölés megadja a szőrzet megfelelő fényét.

Hosszúszőrű kutyáknál acéltüskés kefét használjunk, amellyel ténylege­sen a kutya bőréig elhatolunk. A kefélés után a szőrtincseknek meg­felelően szélesfokú fésűvel a bundát átfésüljük. A hosszúszőrű kutyák bundája hiányos ápolás esetén gyor­san filcesedik és ennek bőrbetegsé­gek lehetnek a következményei, mi­vel a levegő, a bőr és az elfilcese­dett bunda között nem tud cirkulál­ni. Ha a kutya bundája elfilcesedett, meg kell kísérelni a filcet ujjakkal szétválasztani és utána kifésülni. A kutyafelszereléseket árusító boltban kapható un. filctelenítő fésű is. Erős filcesedés esetén már csak a legin­kább elváltozott helyek kimetszése segít, hogy a kutyának a fésüléssel felesleges fájdalmat ne okozzunk. Természetesen ilyen beavatkozás után a bunda nem valami szépen néz ki.

A pudlit (uszkárt) és más gyapjasszőrű fajtákat előkefélés után a szőr­növéssel szemben keféljük és fésül­jük.

Az ujjak és az ujjpárnák közötti szőrt is fésűvel kezeljük, elsősorban azért, hogy idegen tárgyak meg­akadását megelőzzük, melyek a ku­tya futását nehezítenék. Hosszúszőrű kutya esetében minden séta után a bojtorjánt, a füvet és mindent, amit összeszedett, a bundából gondosan el kell távolítani.

Leginkább akkor hagyják magukat a kutyák kefélni és fésülni, ha ehhez a művelethez asztalra állítjuk őket. Az ilyen tréning alkalmával a kutyá­kat az asztalra fektetjük, ami a mun­kát a hónaljban és a lágyéktájon könnyebbé teszi.

Télen a bunda ápolására külön fi­gyelmet kell szentelni. Elkerülhetet­len, hogy a kutyát havas időben ne vigyük ki és a legtöbb kutyának nagyon tetszik a hóban való hentergés. Ennek természetesen az a következ­ménye, hogy elsősorban a hosszúsző­rű fajtáknál a lábakon és a hason a hó odatapad. a kis hócsomócskákat szélesfogú fésűvel távolítjuk el. Ha a fajta nagysága megengedi, akkor legjobb a kutyát a fürdőkádba állíta­ni és lábait meleg vízzel lemosni. Magától értetődően ezután a kutyát meg kell szárítani. A kutyalábakat a hótól megszabadítani és egyidejűleg megszárítani alacsony és közepes fo­kozatra állított hajszárítóval lehet. A hó a bundán nem tapad meg, ha a sé­ta előtt a kutya lábait és hasát olajtartalmú spray-vel befecskendez­zük. A talpakat akkor kell mindig jó1 befújni vagy lemosni, amikor a séta sóval behintett úton vezet. Ez­után ajánlatos kezelni az erre a célra alkalmas spray-vel vagy krémmel. A jégen, a són és a szilánkokon a kutya talpa ki­sebesedhet és berepedezhet.

Körömápolás

Ha a kutya gyakran kemény talajon futkározik (utca,járda) és akkor is, ha körmei túlságosan puhák, ezek többnyire maguktól lekopnak. Puha talajon futtatott keménykörmű kutyákat viszonthetenként egyszer köröm-illetve karompakolásnak vetjük alá. Erre a legalkalmasabb egy speciális fogó, amely a körmöket ugyan nem

nyomja össze, de ferdén lemetszi anélkül, hogy a kutya ezellen túlzot­tan tiltakozna. Ehhez bizonyos fokú gyakorlat és ujjbegyérzés szükséges, hogy a metszés alkalmával az ideget meg ne nyomjuk. Ha a körömmetszésnél a legnagyobb gondosság el­lenére is vérző seb keletkezik, fon­tos, hogy vérzéscsillapító és fertőtle­nítő szer rendelkezésre álljon. Ezzel a későbbi gyulladást megelőzhetjük.

Szemek:

Az egészséges szemnek nincs szük­sége különösebb ápolásra. Reggelen­te erre tervezett szemtisztító zselével egy lenkendő segítségével kitöröljük a szemeket kívülről befelé úgy, hogy könnycsepp-képződés ne következzen be. A szem állandó könnyezésénél esetleg a szempillák és a szemöldökszőrök izgatják a szemet, amit ezen a területen a szőrök rövidre nyírásá­val akadályozhatunk meg.

Fülek:

Minden 14 napban a külső hallójára­tot fültisztító folyadék, vagy zselé segítségével ki kell tisztítani, amelyet csak be kell a fülbe önteni, ezután a hal­lójáratot alulról felfelé finoman vé­gigmasszírozzuk, majd az ujjunkra csavart papírzsebkendővel az anyagot kitöröljük. A visszamaradt készítményt a kutya heves rázással maga is eltávo­lítja.

Fogak:

Szükségtelen a fogak tisztítása, ha a kutyának rendszeresen fogtisztító szemekkel és anyagokkal ellátott szárazeledelt adunk, vagy ha az értendje mellé különféle fogtisztító rágócsontokat, játékokat kap. Léteznek spray alapú lehelletfrissítő és fogtisztító készítmények is, amelyeket. ha az állat szájába fújunk magas hatásfokkal fehérítik és tisztítják a kutya fogait a lepedéktől és az éppen megkötni készülő fogkőtől. Ha más módszert szertnénk ezeken kívül találni a fogak ápolására, lehetőségünk van kutyák számára gyártott fogkefét és fogrémet beszerzni, amelyeknek ugyancsak több változata létezik (ujjra húzható fogkefe, hagyományos enyhén nyújtott fogkefe, illetve fogkrém amely a kutyák ízlésvilágának megfelelően van kialakítva, így nem undorodnak az aynagtól sem, illetve a folyamattól sem).

      

 

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 59549
30 nap: 137
24 óra: 3